Salı, Aralık 23, 2008

ıssız adam


Sevdiğin, istediğin şeylerden kendini yoksun neden bırakır insan? İsteyip istemediğini nasıl anlar? Neden korkar sevilmekten?


Kendini sevmektense , başkaları tarafından onaylanmak üzerine kurulmuş yaşamın sonucu kendinden uzaklaşmak. Başkalarının patikalarından yürümektir onay istemek. Yorucudur.Sonunda da ait olmadığın bir yerde yapayalnız kalırsın.


Duygularını tanımayan kabul etmeyen insan ıssızlaşır, çünkü yanında istedikleri, sevdikleri olmaz. Sonunda ıssız adama dönüşür.


Ne çok ıssız adam var çevremizde. Özellikle de erkekler. İnsan olmak yerine "erkek?" olmaya çalıştıkları için. Yarattıkları erkek isimli bir kalıba girmek zorunda oldukları için. Oysa zaten ana rahmine düştükleri andan itibaren erkektirler,öyle doğarlar.


Issız Adam'ı izledim. Sevdiği bir insanın sevgiyle yaptığı yemeği yerken, sevdiği adama kendi çocukluğuna ait özel, pek kimseye anlatmayacağı küçük bir anıyı anlatırken, havada huzur, mutluluk zerreleri dolanırken, tüm bunları bir anda silip atan, mantığın almadığı, yaşanan herşeyi değilleyen, kendisini koparıp fırlatan adama nedeen? diye haykırdığı an kadının. Ve bardağı kırıldığı anda ortaya çıkan tokanın adama yaşattıkları beni en çok etkileyen sahnelerdi.


Filmi izleyip de beğenmeyenlerden anladım ki kendilerini görüp yaralanan ıssız insanlar daha fazla kendilerine bakamıyorlar. Çok acıtıyor çünkü.





not: resim sinematürk'ten.

3 yorum:

Adsız dedi ki...

ıssız adam'ı 2 kez izledim; senaryo, çekimler, mekanlar, aksesuarlar hepsini de çok sevdim ve gördüm ki bizim klasik türk filmi dediğimiz şey aslında bizim klasik hayatımız..
bu film aslında bir erkek filmi. ve erkekler kendilerine, kadınlar da sevdikleri adamların yaptıklarına ağlıyorlar filmin sonunda diye düşündüm..
hangi kadın bir ıssız adama ada olmadı ki ki???
sevgiler benden..

Adsız dedi ki...

Vav! Hem yazı hem de son tespit harika olmuş. Ben dvdsini bekliyorum. Uzun zamandır sinemaya gitmekten keyif alamaz oldum. Fİlm izleme kültürünü unutanlar sayesinde...Beğendiğine sevindim.Eleştirenlere inat ben de seveceğimi hissediyorum nedense. Senin fikrine de güveniyorum :)

Pusulasız Hayat Kitap Sesleri dedi ki...

Valla ben çok beğendim Issız Adam'ı.
Eleştirenlere diyecek bir sözüm yok .
Sevgilerimle Kedila...:))